Animalele de companie si copiii Mici

Cum se inteleg Animalele de companie si copiii Mici?

Apariția unui nou membru al familiei aduce schimbări majore atât în viața părinților cât și a animalelor de companie. Cu toții ne dorim să devină realitate imaginea aceea idilică în care câinele familiei veghează cu grijă somnul nou născutului, însă până acolo este drum lung.

Schimbările încep dinainte de nașterea puiului de om – se cumpără mobilă și lucruri noi, viitoarea cameră a copilului este rearanjată. Este important ca pisicile să aibă litiera mereu curată și pusă la îndemână, într-un loc sigur, iar accesul liber al animalelor la hrană, apă și locul favorit de retragere și odihnă să nu fie în vreun fel restricționat. 

Animalele de companie - Înainte de nașterea Copilului

Încet-încet este bine să familiarizezi animalul cu ideea iminentei schimbări. Dacă va avea acces în camera copilului, poate fi lăsat să intre și să miroasă mobila și noile lucruri. Dacă nu, se pot instala bariere de siguranță, din plasă sau bare de lemn/metal, prin care animalul poate vedea ce se întămplă – aceasta îl va face să nu se simtă izolat. 

Dacă nu se dorește ca pisica să sară în pătuțul copilului, se poate instala un baldachin sau o plasă de protecție, care va limita accesul. 

Până la naștere câinele sau pisica au fost considerați copiii familiei, însă după sosirea celui mic vor primi considerabil mai puțină atenție și timp dedicat. Este bine să se învețe treptat cu aceasta – evită să le dai mai multă dragoste și atenție în ideea că mai târziu nu va mai fi timp, schimbarea bruscă de atitudine va fi și mai bulversantă. Oferă-le partide de joacă și mângâieri limitate, fără un program fix – astfel se vor adapta treptat.

Orice schimbări te gândești să faci după nastere, este bine să le introduci dinainte. Dacă în mod obișnuit lăsai pisica sau câinele să doarmă cu tine în pat dar nu vrei să se mai întâmple lucrul acesta după sosirea copilului, cumpără-le un pat confortabil pe care să înceapă să îl folosească.

Dacă animăluțul are obiceiul să sară pe tine, pe mobilă sau să doarmă la tine în brațe și nu vrei să îl lași când bebelușul va fi și el prezent, introdu regula din timp.

Câinele și pisica pot fi familiarizați cu noile mirosuri și sunete – produse de îngrijire și igienă, jucării, inclusiv înregistrări cu plâns de bebeluș, oferindu-le o recompensă la fiecare experiență, pentru a face asocieri pozitive. În special sunetele noi pot fi stresante, plânsul și țipetele unui bebeluș fiind foarte puternice. De asemena, în cazul câinilor, ar fi de ajutor să învețe câteva comenzi, dacă nu sunt deja conoscute: șezi, culcat, așteaptă, lasă. Ar fi bine de asemenea să nu își manifeste entuziasmul la sosirea unui musafir sărind pe el –  aceasta poate fi periculos când ții bebelușul în brațe.

Orele de plimbare, hrănire sau joacă se pot schimba, însă e de preferat ca programul să rămână cât mai apropiat de cel cu care s-a învățat animalul, pentru a evita stresul. O soluție ar fi adaptarea la un interval orar ceva mai lung pentru plimbare, în loc de o oră fixă: de exemplu, în loc de ora 8 să fie cândva între 7 și 9. Pentru hrănire, se poate achiziționa atât pentru câine cât și pentru pisică un dispenser de mâncare uscată – cele automate pot fi programate pentru o anumită oră și cantitate de hrană.

Animalele de companie - După nașterea Copilului

Încă dinainte de a ajunge acasă, este necesar ca animalul să facă cunoștință cu micul omuleț: rugați pe cineva să ducă acasă o păturică sau un body – orice poartă mirosul bebelușului – pentru a fi adulmecată de animalul de companie. Astfel sosirea acasă nu va mai fi o surpriză totală.

La sosirea celui mic, este extrem de importantă o atitudine calmă și relaxată. Este bine ca bebelușul să fie ținut de altcineva, în timp ce animăluțul primește mângâieri și atenție.

 Când va face cunoștință cu bebelușul, de preferat după ce totul s-a liniștit, aceeași atitudine veselă, calmă și relaxată va ajuta câinele sau pisica să se destindă. Totul trebuie să se petreacă într-un mediu controlat, cu bebelușul în brațe sub atentă supraveghere, fără a forța în vreun fel animalul să se apropie. Lăsați-l să-l miroasă un pic, apoi întrerupeți blând contactul, cu laude și recompense.

Aceste scurte întâlniri însoțite de recompense pot fi repetate de câteva ori, până bebelușul nu va mai reprezenta o noutate. 

Dacă animalul este nervos sau îi este teamă, trebuie lăsat o vreme în pace, chiar câteva zile și apoi încercat din nou. În caz că devine agresiv, în niciun caz nu îl pedepsiți, va ajunge să înțeleagă că atunci când copilul este prezent se întâmplă lucrurirele. Cel mai bine este să se ia legătura cu un dresor cu experiență, iar bebelușul să nu fie lăsat nesupravegheat în aceeași cameră cu animalul de companie.

E de preferat să îi dați atenție blănosului atunci când este și copilul de față, nu când doarme, pentru a întelege că prezența celui mic este un lucru bun. Și plimbările în aer liber ar fi bine să se facă cu amândoi odată, fiind benefice și plăcute pentru toată lumea. 

Cu siguranță că sunt multe lucruri de făcut în același timp și nu este deloc ușor să jonglezi cu ele, având în grijă atât un copil mic cât și animale. Însă după ce trec primele zile și dacă există și persoane care pot da o mână de ajutor, lucrurile vor intra într-o rutină plăcută. Iar cu timpul se va crea între ei acea legătură specială pe care nimic nu o poate egala.

Ai intrebari legate de Cresterea Catelului tau? Echipa de Profesionisti de la Avangarde Vets te poate ajuta:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Scroll to Top